BERRECHIDE

€834,06 gedoneerd
52 Donateurs

Dit project is tijdelijk on-hold gezet. Meer informatie volgt zo snel mogelijk.

Sinds het ontstaan van onze stichting, ondersteunen wij de psychiatrische instelling Berrechide. Berrechide is de oudste psychiatrische instelling van Noord-Afrika en ligt dicht bij Casablanca. Het is een vies, oud en vervallen gebouw, dat dringend gerenoveerd moet worden. Het gebouw en de facilitaire voorzieningen zijn toe aan vernieuwing. Door slijtage werken veel voorzieningen niet meer of noodzakelijke voorzieningen zijn niet eens aanwezig. Zo zijn ook de isoleercellen en slaapvertrekken in een zeer slechte staat. Het is er koud en vochtig waardoor op veel plekken schimmel is ontstaan. Al met al leven deze oude en zwakke patiënten met allerlei ziektes en daar bovenop ook nog in een heel ongezonde omgeving. Er zijn zelfs patiënten die er al 30 á 40 jaar noodgedwongen in de inrichting leven omdat deze geen familie hebben of omdat de familie hen gewoonweg niet willen.

Binnen dit project ondersteunen wij drie afdelingen:

  • Chronisch zieke ouderen: dit zijn oudere mannen die door hun familie en vrienden in de steek zijn gelaten en aan hun lot zijn overgelaten. Deze ouderen lijden voornamelijk aan dementie, alzheimer, Parkinson etc. ziektes die vaak ook met de ouderdom komen. Daarnaast lijden ze ook aan lichamelijke ziektes zoals suikerziekte, incontinentie en andere chronische ziektes.
  • Vrouwen: dit is een afdeling alleen voor vrouwen. Ook hier zitten oudere vrouwen die achter zijn gelaten door familie en vrienden. Deze afdeling heeft ook jongere vrouwen die voor hun psychische afwijking zijn opgenomen.
  • Jongeren: dit zijn jonge jongens die opgenomen zijn om ook behandeld te worden aan een psychische afwijking.

Het zijn drie verschillende afdelingen, maar alle drie hebben onze hulp hard nodig. In de afgelopen jaren hebben we ons voornamelijk ingezet op de hygiëne. De eerste reis naar Marokko is een reis die we nooit zullen vergeten. We konden nauwelijks rondlopen door de penetrante geur die aanwezig was. We liepen letterlijk door de uitwerpselen en urine. Dat was een hele heftige ervaring en daarom zijn wij erg blij dat de hygiëne nu sterk verbeterd is. We zullen ons blijven inzetten voor een schone en gezonde omgeving voor deze vergeten patiënten.

Naast de hygiëne zijn er nog heel veel punten die verbeterd moeten worden. Zo zijn de slaapkamers enorm verouderd en liggen de patiënten op enorm dunne en versleten matrassen die vies zijn en ruiken naar urine. De bedden zijn oud, kapot en verroest. Ook de dekens die ze gebruiken zijn helaas in dezelfde verschrikkelijk staat. De badkamerhokjes waar je nog maar net in kunt staan, zijn ook toe aan vervanging. De leidingen zijn oud en versleten en dit zorgt ervoor dat de douches vaak verstoppen, met veel nare gevolgen. Ook hebben de verzorgers geen eigen sanitaire voorzieningen. Zij moeten daarom gebruik maken van dezelfde toiletten en douches als de patiënten. De deuren van de vertrekken zijn van hout en kapot. Dit zorgt zelfs voor gevaarlijke situaties, omdat de patiënten zich kunnen verwonden.  Op ons programma staat nu dat we de slaapkamers willen aanpakken, zodat iedereen een fijne plek heeft om tot rust te komen.

Tussendoor voeren wij ook kleinere acties en werkzaamheden uit voor Berrechide. Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat in de winter iedereen voorzien werd van winterkleding en schoenen. Ook hebben we de instelling onder andere geholpen aan bijvoorbeeld nieuw kookgerei en wasmachines. Het belangrijkste om te weten is dat wij deze instelling niet financieel ondersteunen, maar in middelen steunen. Op deze manier kunnen we aan de donateurs laten zien waar de donaties aan zijn uitbesteed.

Ons hart ligt bij Berrechide en dat zal het altijd blijven. Deze verlaten en vergeten ouderen hadden onze ouders kunnen zijn. Vanzelfsprekend is dit een langdurig project en om die reden zullen wij ons voor deze ouderen blijven inzetten. Wilt u ook uw bijdrage leveren aan deze verlaten en vergeten patiënten. Maak dan uw bijdrage hieronder direct over iDeal.